Köri Soslu Tavuk Tarifi
Köris Soslu Tavuk Malzemeleri:
- 5 parça kemiksiz tavuk göğsü,
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ,
- 1 çorba kaşığı un,
- 2 çorba kaşığı tereyağı,
- 1 su bardağı soğuk süt,
- 1 su bardağı su,
- 1 tatlı kaşığı köri (daha az soslu olsun isterseniz köri miktarını azaltabilirsiniz),
- 1 çay kaşığı karabiber,
- Yeteri kadar tuz,
- Maydanoz,
- Kırmızı biber
Köri Soslu Tavuk Yapılışı:
Köri soslu tavuk yapmak için öncelikle tavuk göğüs etleri jülyen olarak doğranır.
Bir tencereye 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur ve üzerine tavuk etleri ilave edilerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
Etler suyunu çekince üzerine julyen doğranan kırmızı biberler ilave edilir ve birlikte biraz sotelenir.
Diğer taraftan yapışmaz yüzeyli bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı ile 1 çorba kaşığı un koyulup, kokusu çıkana kadar karıştırarak kavrulur.
Unun kokusu çıkınca tava ocaktan alınır ve üzerine azar azar 1 su bardağı soğuk süt ilave edilip topaklanmaması için hızlı bir şekilde çırpıcı yardımı ile karıştırılır .
Daha sonra üzerine 1 su bardağı su ilave edilir ve son olarak köri, karabiber ve tuz ilave edilip karıştırılır.
Hazırlanan körili sos tekrar ocağın üzerine alınır ve muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirilir.
Hazırlanan köri sosu pişirilen tavukların üzerine eklenir ve sos ile tavuk iyice karışana kadar pişirilir.
Öneriler:
Köri soslu tavuk yanında pirinç pilavı ile servis edilebilir, yada haşlanmış makarna üzerine konularak servis edilebilir. İki şekilde de ayrı ve güzel bir lezzeti olacaktır.